GIJS blaast Koninginnenharing nieuw leven in!

GIJS blaast Koninginnenharing nieuw leven in!

Met ons merk GIJS introduceren we deze week bij PLUS ‘Koninginnenharing’! Door haringmeester Herjan Schukkert uit Enschede speciaal voor ons geselecteerd. Traditioneel de hoogste klasse maatjesharing. Wat later in het seizoen gevangen en daardoor qua vetgehalte en smaak op zijn best.

Van oorsprong is Koninginnenharing een oude traditie in de haringvangst van ons land. Maatjesharing die volgens de rijkskeurmeester van de allerbeste kwaliteit was, kreeg vroeger het predicaat ‘Koninginnenharing’ en werd als eerste aangeboden aan de Koningin.

De traditie is inmiddels verdwenen, maar de lekkerste haring niet. Met de GIJS Koninginnenharing kan weer genoten worden van ‘het allerbeste maatje van het jaar’.

Traditioneel kaken
In Denemarken, waar de haringen aan wal komen, worden de haringen geselecteerd op basis van vetgehalte. Voor GIJS dus alleen de allerbeste. Vervolgens worden ze direct traditioneel gekaakt. Dit is een bewerking waarbij de kieuwen en de ingewanden worden verwijderd, op de alvleesklier na. Ooit bedacht om de haring langer houdbaar te maken en hem minder bitter te laten smaken. De toevoeging van zout en water laat de haring ‘rijpen’, waarbij de typische zoute haringsmaak ontstaat. Dit duurt zo’n 24 uur. Daarna worden de haringen ingevroren.

In Enschede, waar Herjan werkt, worden de haringen ontdooid en verwerkt tot schoongemaakte maatjesharing waarbij de haring extra met de hand wordt nagelopen.

Beschikbaarheid
Omdat Koninginnenharing later in het jaar gevangen wordt, is er slechts een beperkte beschikbaarheid. Van half juli tot ongeveer begin oktober is dit bijzondere seizoensproduct verkrijgbaar bij PLUS.

www.van-gijs.nl/nieuws/allerbeste-maatje-van-het-jaar